Hoe screen je huurders? Aanbevelingen van de Politie

Het kan verleidelijk zijn om snel een huurovereenkomst te sluiten, zeker in een markt waar de vraag naar huurwoningen hoog is. Maar overhaaste beslissingen brengen aanzienlijke risico’s met zich mee. Het niet grondig screenen van potentiële huurders kan leiden tot illegale activiteiten in je panden, met alle consequenties van dien.

Van aanzienlijke materiële schade, zoals doorgebroken muren of waterschade, tot de kosten voor het opruimen van een illegale hennepteelt of drugslab. De financiële gevolgen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s, kosten die vaak niet verhaald kunnen worden. Daarnaast kan de gemeente je sancties opleggen, zoals het sluiten van je pand voor een periode van drie tot twaalf maanden, of zelfs bestuurlijke boetes van € 4.000 tot € 18.000. Bovendien kan de energiemaatschappij de kosten van illegaal afgetapte stroom en schade aan de installaties verhalen. En als klap op de vuurpijl kan je verzekeringsmaatschappij weigeren om uit te keren voor schade veroorzaakt door illegale activiteiten, zelfs als je van niets wist.

 

Vooraf screenen van kandidaat-huurders

Bij het verhuren van een pand is de eerste en belangrijkste stap in het proces het grondig screenen van potentiële huurders. Dit is dé kans om “nee” te zeggen tegen ondermijnende criminaliteit en je pand en reputatie te beschermen.

Identificatie is een cruciale stap in het proces van huurdersscreening. Het is essentieel dat je een grondige controle uitvoert om de identiteit van een kandidaat huurder te bevestigen. Vraag altijd om een origineel en geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart. Het is belangrijk dat je zelf een kopie maakt van dit originele document. Accepteer geen reeds gemaakte kopieën van identiteitsbewijzen, aangezien deze eenvoudig vervalst kunnen worden en geen betrouwbare basis voor verificatie bieden.

In het geval van buitenlandse huurders, zorg er ook voor dat de huurder rechtmatig in Nederland verblijft, bijvoorbeeld door inzage in een originele en geldige verblijfsvergunning. Het is verboden om een woning te verhuren aan iemand die niet rechtmatig in Nederland verblijft, zoals bepaald in artikel 197a van het Wetboek van Strafrecht.

 

Verificatie van werkgelegenheid en inkomsten

In Nederland is er een groeiend probleem met frauduleuze huuraanvragen. Maar liefst 5% van de huuraanvragen bevat vervalste documenten. Het is daarom van vitaal belang dat de door de huurder verstrekte financiële documenten grondig worden gecontroleerd. Vraag altijd om originele documenten, zoals een werkgeversverklaring, loonstrook en bankafschriften, en controleer deze op consistentie.

Wees extra kritisch bij werkgevers die weinig concrete verifieerbare informatie bevatten op hun website, zoals weinig of geen telefoonnummers, namen, adresgegevens of gebruikelijke zaken zoals reviews, blogs, portfolio, algemene voorwaarden of een disclaimer. Een nuttige tip is om zelf het bedrijf te bellen om de werkgeversverklaring en het inkomen te verifiëren. Dit kan je doen via een telefoonnummer dat je via een onafhankelijke internetzoekopdracht hebt gevonden, en niet een nummer dat rechtstreeks van de huurder komt.

Daarnaast is het belangrijk om een originele loonstrook te eisen. Kijk of er verschillen zijn met andere documenten, zoals in namen of adres. Controleer of de gebruikelijke inhoudingen en cumulatieven zichtbaar zijn, en of het salaris passend is bij de functie en leeftijd. Vergelijk ook het salaris met de werkgeversverklaring en met bankafschriften. Vraag naar de functie van de huurder en wat de concrete werkzaamheden zijn. Dit geeft je een beter beeld van de betrouwbaarheid en stabiliteit van het inkomen.

Vraag ook om drie originele bankafschriften met de bijschrijving van het salaris. Controleer deze op echtheid en vergelijk het bankrekeningnummer met de loonstrook.

 

Verifieer wie er echt in je pand gaat wonen

Onze laatste tip: controleer of de persoon die gescreend is, dezelfde persoon is die de sleutel ontvangt. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar het kan het verschil maken tussen het verhuren aan een betrouwbare huurder en het vallen voor een oplichter of katvanger.

Het screenen van kandidaat-huurders en hun documenten is een tijdrovend proces. Properize automatiseert dit proces, bespaart je tijd en helpt je bij het detecteren van frauduleuze documenten. Probeer het vandaag nog uit met een gratis proefaccount.

Lees hier meer tips: https://www.politie.nl/informatie/veilig-een-pand-verhuren.html

Start vandaag nog met de eerste drie screenings gratis