Waarom kredietcontroles nutteloos zijn bij huurdersscreening

We begrijpen het allemaal: het zoeken van betrouwbare huurders is een tijdrovend proces. Verhuurmakelaars zoeken vaak naar een snelle manier om de financiële geschiktheid van potentiële huurders te verifiëren. Kredietcontroles lijken op het eerste gezicht een handige tool, maar zijn ze echt zo effectief als ze lijken? Laten we het uitzoeken.

 

Het valse gevoel van veiligheid

Kredietcontroles kunnen een vals gevoel van veiligheid geven. Ze kijken alleen naar een zeer specifiek element uit het verleden en niet naar de toekomst. Wat betekent dat? Wel, een perfecte kredietgeschiedenis betekent niet noodzakelijk dat de huurder ook in de toekomst zijn verplichtingen zal nakomen. Wat als de huurder zijn baan verliest? Of door onverwachte kosten opeens niet meer in staat is om de huur te betalen? Dus, vertrouw niet blindelings op kredietcontroles.

 

Onrechtvaardig voor huurders

Niet alleen zijn kredietcontroles niet altijd betrouwbaar, ze kunnen ook onrechtvaardig zijn. Neem het voorbeeld van een huurder die 5 jaar geleden een onbetaalde telefoonrekening van 65 euro had. Het geld werd betaald bij de eerste herinnering, maar het ‘afgesloten incassodossier’ bleef bestaan. Het resultaat? Een onterecht negatieve kredietbeoordeling. Sterker nog, zelfs een van de oprichters van Properize kreeg een incasso omdat een tandarts het verkeerde e-mailadres in hun systeem had en de factuur niet ontving tot een incassobureau zich ermee bemoeide.

 

Nutteloos voor expats en buitenlanders

Kredietcontroles zijn ook nutteloos bij het screenen van expats en mensen uit andere landen, die in sommige steden de meerderheid van de huurkandidaten vormen. Er is simpelweg geen kredietgeschiedenis van deze mensen. Wat betekent dit voor verhuurmakelaars? Een heleboel handmatig werk en een veel grotere kans op fouten en fraude.

 

Zorgplicht: Verder dan kredietchecks

Sommige aanbieders van kredietcontroles suggereren dat het uitvoeren van een kredietcheck voldoende is om te voldoen aan zorgplicht. Dit wordt vaak zelfs aangehaald in hun marketingmateriaal. Echter, dit is ver van de waarheid. Een goede screening – en daarmee het werkelijk nakomen van de zorgplicht – houdt veel meer in. Het gaat om het zorgvuldig verifiëren van de identiteit van de huurder, het controleren of zij hun huurbetalingsverplichtingen kunnen nakomen en het waarborgen dat de verhuuraanvraag niet frauduleus is.

Bovendien hebben veranderingen in de privacyregels kredietcontroles de afgelopen jaren nuttelozer gemaakt, omdat veel openbare bronnen niet langer toegankelijk zijn.

 

Conclusie

Het is belangrijk om te benadrukken dat kredietcontroles wel degelijk een belangrijk en soms noodzakelijk onderdeel zijn van het huurdersscreeningsproces. Maar ze vormen slechts een klein deel van een veel complexer en zorgvuldiger proces. Het doel is om een volledig beeld van potentiële huurders te krijgen, zodat je als vastgoedbeheerder de beste service aan verhuurders kunt bieden.

Bij Properize werken we samen met EDR Credit Services voor de kredietcontroles. Hoewel dit een essentieel onderdeel van ons werk is, is het zeker het minst spannende deel van wat we doen. Onze ware kracht ligt in het aanbieden van een volledige, geautomatiseerde en geavanceerde huurdersscreening die verder gaat dan alleen krediettoetsingen.

Start vandaag nog met de eerste drie screenings gratis