Werkgeversverklaringen? Ja graag, maar wees voorzichtig

Inkomen verifiëren is een cruciaal onderdeel van het verhuurproces, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de beperkingen van werkgeversverklaringen en de risico’s van fraude.

In Nederland worden werkgeversverklaringen meestal opgesteld volgens het NHG-template, oftewel de Nationale Hypotheek Garantie. Hoewel deze verklaringen bedoeld zijn voor hypotheekaanvragen, ongeacht of ze voldoen aan de NHG-voorwaarden of niet, hebben werkgevers in Nederland deze template overgenomen.

 

Fraudeurs en werkgeversverklaringen

Fraudeurs zijn zich ook bewust van dit template en misbruiken het. Het is gemakkelijk om de werkgeversverklaring van de NHG-website te downloaden en zelf in te vullen. Een belangrijk onderdeel van het document is het contactnummer dat iemand kan bellen om de echtheid van het document te verifiëren. Uiteraard voegen criminelen een telefoonnummer toe van iemand die doet alsof hij bij het bedrijf werkt. We hebben zelfs gevallen gezien waarin criminelen volledige telefooncentrales opzetten. Je belt een schijnbaar “Global Corporate Services” nummer, selecteert een optie en wordt in de wacht gezet met wachtmuziek, waardoor je de indruk krijgt dat je daadwerkelijk een groot bedrijf belt.

Makelaars die honderden woningen per maand verhuren en relocation agents hebben wel relaties met HR-afdelingen en weten wie ze bellen. Maar de meeste makelaars ontvangen slechts af en toe een kandidaat die bij een bepaald bedrijf werkt, dus het onthouden van het juiste telefoonnummer of de persoon die in de werkgeversverklaring staat, is moeilijk.

 

Betere documenten voor inkomensverificatie

Gelukkig zijn er betere, veiligere methoden om inkomen te verifiëren. Bankafschriften kunnen worden gemanipuleerd, maar dat is veel moeilijker. Kandidaten kunnen ook hun bankrekeningen koppelen aan Properize, waardoor het frauderisico volledig wordt geëlimineerd, omdat de gegevens niet kunnen worden vervalst. Ook het controleren van loonstroken is nuttig, zeker als de daarin getoonde gegevens overeenkomen met de andere documenten.

Ten slotte zijn er enkele bedrijven die het proces van het maken van de werkgeversverklaring hebben geautomatiseerd. Dat betekent dat sommige bedrijven ze op een bepaalde manier produceren die ze meer fraudebestendig maakt, bijvoorbeeld met digitale certificaten. We beschouwen dit als een goede evolutie van de sector, maar we zien slechts een handvol grote bedrijven dit doen in 2023.

Ervaar hoe Properize je kan helpen bij het nauwkeurig verifiëren van het inkomen van huurders. Probeer Properize vandaag nog uit met een gratis proefaccount en versterk je bescherming tegen huurfraude.

Start vandaag nog met de eerste drie screenings gratis