Waarom wij Properize hebben opgericht

In het voorjaar van 2021 kwamen drie gedreven ondernemers samen op een terras in Utrecht. Eén van hen was recentelijk verhuurder geworden en had zo een diepe connectie met de vastgoedmarkt ontwikkeld. Hij was gefrustreerd door de huidige methoden voor het screenen van huurders. Besluitend om een oplossing te creëren, ontstond het idee voor Properize.

Dichterbij dan je denkt

Eén van de oprichters was eigenaar van een charmant appartement in het hart van Utrecht. Al snel werd hij geconfronteerd met de problemen van huurfraude. Eerst was er die jonge expat, een softwareontwikkelaar van een internationaal tech-bedrijf, die een onrealistisch hoog salaris beweerde te hebben. Na enige tijd leidde dit tot betalingsproblemen. Uiteindelijk heeft de expat zijn achterstallige huur betaald, maar het zorgde voor heel wat stress en onnodige administratie.

Toch bleek dit slechts het topje van de ijsberg te zijn. In datzelfde gebouw, slechts een paar verdiepingen lager, ontvouwde zich een nog groter schandaal. In een flat, met een adembenemend uitzicht op de Domtoren, was een illegale wietplantage aan het bloeien. Niet alleen bracht dit brandgevaar met zich mee, maar de criminelen hadden ook illegaal stroom afgetapt van een nabijgelegen 4G telecommunicatietoren. Dit leidde tot talloze problemen binnen de gemeenschap en met het energiebedrijf.

Hoe hadden deze criminelen zich zo gemakkelijk kunnen vestigen?

Het bleek dat ze een zogenaamde ‘katvanger’ hadden gebruikt: een persoon die zich met een valse identiteit voordeed en zo de huurwoning kon bemachtigen. Valse documenten zoals loonstrookjes en bankafschriften ondersteunden deze frauduleuze identiteit en gaven hen zo een vrije doorgang. De Properize medeoprichter kwam de verhuurder tegen in de lift en leerde dat de rechtszaak met de verhuurmakelaar was geëindigd in een schadevergoeding van maar liefst 45.320 euro. De verhuurmakelaar was ongetwijfeld woedend, maar er was niemand anders aan te wijzen dan zichzelf.

Digitale vervalsingen zijn voor het menselijk oog ondetecteerbaar.

De oplossing

Deze ervaringen waren de aanleiding voor de oprichting van Properize. We ontwikkelden software om huurders efficiënt te kunnen screenen, stellend vragen aan kandidaten om hun situatie (werk, studie, ondernemer) te bepalen en te identificeren welke documenten voor verificatie relevant zijn. Hierdoor kan Properize elke soort huurder screenen en het tijdrovende handmatige werk terugbrengen naar enkele minuten.

Het bestrijden woonfraude is een cruciale taak in de vastgoedsector. Vastgoedbeheerders en verhuurmakelaars willen zekerheid dat de mensen aan wie ze verhuren betrouwbaar zijn. Met Properize is dit mogelijk. We hebben al met succes samengewerkt met diverse grote verhuurmakelaars in Nederland.

We nodigen je uit om een gratis proefaccount aan te maken en zelf te ervaren hoe Properize het screenen van huurders kan verbeteren en versnellen. Laat ons je helpen om fraude te bestrijden en zowel jou als je bedrijf te beschermen. Laten we samenwerken voor een veilige, eerlijke en betrouwbare huurmarkt.

Start vandaag nog met de eerste drie screenings gratis